Octavia - przegląd 15 tys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jack1969
    Classic
    • 2007
    • 4

Tak się trochę podłączę pod ten temat - obecnie "bujam się" Fabią ale w zamyśle mam przesiadkę właśnie na OI 1.8T. Przeczytałem sobie, że typów silnika 1.8T jest kilka, ale jak rozumiem obecnie oferowany jest ten AGU?
    Rozważałem podobny dylemat jak Markowski z tego tytułu, że zawsze byłem zwolennikiem/miłośnikiem aut N/A. Patrząc jednak na obecną ofertę Octavi Tour i porównując chociażby dane techniczne silników 1.6 i 1.8T można faktycznie snuć wniosek że 1.6 raczej słabo daje radę z nielekkim przecież autkiem. Co prawda wyczytałem na forum, że silnik ten (1.8T) potrafi sprawiać pewne problem (opadające obroty, dławienie) no i nasuwa mi się pytanie, czy to są problemy powszechne (żeby nie powiedzieć TTTM) czy też sporadyczne wypadki?

Fabiaclub.pl pozdrawia
  • pegieo
    Classic
    • 2006
    • 9

Witam,

Mam pytanie odnosnie przegladu po 15tys. W zasadzie juz go zrobilem, wiec troche po fakcie, ale meczy mnie czy nie przeplacilem
    Otoz oprocz serwisu olejowego, wymieniono mi rowniez filtr powietrza, przeciwpylkowy i zaplacilem za to 530zl.
    Ale w innym miejscu slyszalem, ze po 15tys. robi sie tylko serwis olejowy (jesli nie minal rok) i taki przeglad moze kosztowac nawet blisko polowe mniej :shock:

Octavia I 1.9TDI

Pozdrawiam,

PS Jestem tu nowy i mozliwe ze nie wypelnilem jeszcze wszystkich danych, wkrotce sie poprawie
    OCTAVIA I 1.9 TDI

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

ale nawet jak przeplaciles, to chyba nie tak znowu duzo (biorac pod uwage ceny w ASO)
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Paweł T
        Elegance
        • 2006
        • 784

Filtr powietrza niby można wymienić po 30kkm, podobnie przeciwpyłkowy. Najlepiej jednak je obejrzeć i zdecydować.
        TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Paweł T, Tak generalnie to instrukcja przewiduje wymiane f.powietrza po 60kkm w OI a w OII po 90kkm :lol:
          To tak apropo, czemu warto zagladnac tam co 15kkm :idea:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

Filtr przeciwpyłkowy to zawsze trzeba sprawdzić. filtr powietrza potrafi być brudny po 15kkm. Kosztuje około 40zł, a brudny źle działa na przepływkę, silnik i turbinę, dlatego warto go oglądać. Ja osobiście zmieniam co 30kkm. Nie odważyłbym sie jeździć na filtrze powietrza do 90kkm. Podawanie takich długich okresów wymiany ma sprawić wrażenie taniego serwisu skody, a nie jest on taki najtańszy, powiem raczej przeciętnie w kosztach.
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• pegieo
              Classic
              • 2006
              • 9

Tez nie wyobrazam sobie wymiany filtra powietrza przy 90tys. :shock: Ale co 15tys to chyba za szybko, choc nie zaszkodzi. Mozna go ewnetualnie opukac, przedmuchac i jeszcze troche pojezdzic.

Ale odnosnie cen przegladow. Znalazlem ASO w ktorym serwis olejowy kosztuje 280 :shock: :shock:
              Nie pasuje mi to do tego co ja zaplacilem:
              - serwis olejowy robocizna: 140
              - olej 5l okolo 230
              - filtr oleju jakies 25
              czyli RAZEM daje prawie 400 zl!!!

Moje pytanie: na czym tamci oszczedzaja prawie 120zl :?
              OCTAVIA I 1.9 TDI

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

A czy oni mowia, ze daja olej i filtr. Bo moze byc tak, ze leja jakims gownem a do tego filtr trzeba kupic oddzielnie :idea:

Generalnie jak na olej by ASO za 230zl to srednia cena, a co mnie rowniez wkurza czemu licza 5l jak tam tyle nie wchodzi :!:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• NICO
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 146

JA ZA WYMIANE Z FILTREM ZAPŁACIŁEM 72ZŁ olej ja miałem...
                  2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

stanowczo co 30 tys filtr POWIETRZA i co 15 olej po dłuższym czsie a szczególnie po 90 tys. to spadek mocy chyba gwarantowany
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• pegieo
                      Classic
                      • 2006
                      • 9

Zamieszczone przez NICO
                      JA ZA WYMIANE Z FILTREM ZAPŁACIŁEM 72ZŁ olej ja miałem...
                      Okazuje sie, ze "serwis olejowy" to cos wiecej niz "wymiana oleju". Ale co dokladanie to nie wiem :?: Widzialem, ze sciagaja kola i cos robia przy hamulcach, ale poza tym, byc moze placi sie tylko za inne nazwanie tej czynnosci.
                      OCTAVIA I 1.9 TDI

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez daneczek76
                        stanowczo co 30 tys filtr oleju i co 15 olej po dłuższym czsie a szczególnie po 90 tys. to spadek mocy chyba gwarantowany
                        nic nie zrozumialem.
                        wymieniasz filtr co druga wymiane oleju?
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ida.mac
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 141

jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kase

Zamieszczone przez pegieo
                          Tez nie wyobrazam sobie wymiany filtra powietrza przy 90tys. :shock: Ale co 15tys to chyba za szybko, choc nie zaszkodzi. Mozna go ewnetualnie opukac, przedmuchac i jeszcze troche pojezdzic.

Ale odnosnie cen przegladow. Znalazlem ASO w ktorym serwis olejowy kosztuje 280 :shock: :shock:
                          Nie pasuje mi to do tego co ja zaplacilem:
                          - serwis olejowy robocizna: 140
                          - olej 5l okolo 230
                          - filtr oleju jakies 25
                          czyli RAZEM daje prawie 400 zl!!!

Moje pytanie: na czym tamci oszczedzaja prawie 120zl :?
                          Wg mnie rzecz w tym, iż "tamci" nie oszczędzaj¹, ale chodzi o to, że ci "drudzy" zarabiaj¹ o 120zł więcej.

pozdrawiam
                          ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• daneczek76
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 3642
                            • Toyota

Tak filtr powietrz wymieniam co drugą wymiane oleju tak sie robi przynajmniej z tego co mnie szfagir mówił który pracował w VW w Motorpolu i w servisie skody chyba tak samo było. im brudniejszy filter tym są straty na mocy i może autko spalać olej ale 90 tys to makabra :shock:

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

daneczek76, Stary, ale ty piszesz w postach powyzej ze wymieniasz FILTR OLEJU CO 30kkm i o to sie pytamy :!:

Filtr oleju wymienia sie ZAWSZE przy zmienie oleju i prosze nie podwazac wiadomej teorii :idea:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3642
                                • Toyota

dla jasności to byłA POMYŁKA CO INNEGO MYSLAŁEM I CO INNEGO SIE NAPISAŁO sory to była pomyłka olej i filtr oleju co 15 tys a filtr powietrza co 30 tys

Komentarz

• zeb
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 415

Podłączę się pod temat :P Dziś byłem na przeglądzie po 30 tyś. w Sinclanie na Zakręcie. Zajęło im to 35 minut, mogłem spokojnie stać przy autku, wszystko super gdyby nie to że bez mojej interwencji na bank przelaliby olej.

Druga sprawa, wszystkie filtry i olej miałem ze sobą i za samą robociznę po uwzględnieniu rabatu 10% dla OCP zapłaciłem 207PLN. Jak czytam Wasze posty to wydaje mi się że coś sporo... Jak uważacie? Ile płaciliście :?:

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

zeb, Wydaje mi sie ze cennik, takiego przegladu olejowe polaczony z szczytaniem bledow zalezy tez od auta. Bo jak kiedys patrzylem to ceny przegladow Felicji, Fabii, Octavi byly inne. Do tego nowa Octe musza zczytywac bledy po VAS-ie, bo te male VAG-i im tego nie obsluguja :wink:
                                    Do tego przeglad po 30kkm traktowany jest jako przeglad roczny i one sa drozsze

Ale to tylko teoria

W przyszlym tygodniu bede wiedzial ile kosztuje przeglad BKD po 15kkm
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                      W przyszlym tygodniu bede wiedzial ile kosztuje przeglad BKD po 15kkm
                                      pisalem wam o tym w innym watku: u mnie wyszlo 297 PLN (z filtrem powietrza i przeciwpylkowym) ze znizka.
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• greszczyn
                                        Elegance
                                        • 2005
                                        • 893
                                        • Nissan

Okazuje sie, ze "serwis olejowy" to cos wiecej niz "wymiana oleju". Ale co dokladanie to nie wiem Widzialem, ze sciagaja kola i cos robia przy hamulcach, ale poza tym, byc moze placi sie tylko za inne nazwanie tej czynnosci.
                                        Serwis olejowy to tylko wymiana oleju z filtrem + podpięcie vas-a i diagnoza czy auto zdrowe .Nic więcej .
                                        Jeżeli ściągali koła , to najprawdopodobniej uczyli się odkręcać śruby przy kołach , albo pomylili przegląd , z tym przy 120 tyś. :wink:

Jak przy przeglądzie 15 tyś zapytałem się jakie inne czynności serwisowe będą wykonywane przy moim samochodzie , odpowiedż brzmiała : tylko olej ... przecież w książce serisowej napisane jest jak byk , jakie czynności SERWISOWE są wykonywane .Jakie ...... , ano ku...wa ŻADNE !!!!!!

Serwis olejowy nie obejmuje nawet takiej prostej czynności ... , jak kontrola wzrokowa komory silnika , czy podwozia .
                                        O bardziej skomplikowanych czynnościach jak np. sprawdzenie i wyczyszczenie zacisków hamulcowych można zapomnieć , chyba..... , że zlecimy je osobno :?
                                        Ale skąd Ja , powiedzmy , " zwykły użytkownik skody w kapeluszu " , do k .... nędzy mam wiedzieć , na co zwrócić uwagę .

A co jeżeli np. nazajutrz po przeglądzie czeka nas daleka podróż , powiedzmy za granicę ?
                                        Nie po to jadę samochodem , by wracać pociągiem , a mój samochód na lawecie .
                                        Chyba po to jeżdzimy na przeglądy , by serwis z wyprzedzeniem zareagował na mogące wystąpić usterki . Niestety po dwóch przeglądach , mam dość jasno sprecyzowaną opinię na ten temat .

<Szanowny Kliencie dawaj kasę i < cenzura> , do zobaczenia za 15 tyś km . >

Pozostaje mi być tylko takim samym optymistą , jakim była osoba/y , która/e tak a nie inaczej wydumała sobie taki , a nie inny , wykaz czynności serisowych , a raczej ... . . . nieserwisowych :|

Chyba że , jeżdzę nie do tego serwisu co trzeba ?

pegieo : moim zdaniem przepłaciłeś . 530 pln , to zdecydowanie za dużo , za co ...... ? Jedna zasada , jedziesz na przegląd , materiały Twoje !

Komentarz

• chester121
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1053

ja serwisuje w elcarze we wroclawiu
                                          tam serwis olejowy kosztuje 78zl+ Olej 235zl (mobil 1 0W40 superSYNC w 4+1l opakowaniu, 0,5l daja mi spowrotem), filt jest juz wliczony+ robocizna
                                          dodatkowo zawsze sprawdzaja mi silnik (zewnetrzne lukanie :wink: ) oraz zczytanie i usuniecie bledow,

pzdr

Komentarz

• zeb
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 415

Koledzy, wpisujcie proszę ile zapłaciliście za robociznę i części podczas napraw/ przeglądów. W ten sposób będziemy się orientować, czy nie robią nas w konia :twisted:

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

W elkarze kupiłem tam swoja bordową octavke faktycznie dobre ceny za servis olejowy ale trzeba sie patrzec na nich najlepiej stac przy aucie i pilnowac. pozdrawiam miłego wieczorka

Komentarz

• chester121
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1053

fakt ze trzeba pilnowac( ale tak jest podejzewam w wiekszosci serwisow) ale bez problemu mozna stac przy swojej niuni
                                                ja nawet czasami pomagam (a co) mechanicy sa bardzo mili i zyczliwi

Komentarz

• Jans
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 53

Koledzy a ktos sie orientuje jaki jest limit km. jaki mozna zrobic zeby sie nie czepiali na przeglądzie .
                                                  Czekam własnie na przegląd po 30 a mam juz 30 i 900 a jeszcze troche czasu bo dopiero na nastepny piątek jestem umówiony.
                                                  Niech się toczy do końca, dalej i donikąd....amen

Komentarz

Pracuję...